Diversity in Bureaucracy

Eigenschappen
Kunstenaar Judith de Leeuw
Adres Kleine Gartmanplantsoen
Wijk Leidse- en Noorderbuurt
Materiaal Verf
Plaatsingsdatum 2021

Een Surinaamse ballerina die danst door een wervelwind van ambtspapieren: dat is het beeld van deze grote ‘mural’ bij het Kleine-Gartmanplantsoen aan het Leidseplein. Het werk gaat over inclusiviteit en ongelijke kansen in Nederland. Streetartieste Judith de Leeuw deed een interview met een Surinaamse ballerina en het drong tot haar door dat er maar weinig ballerina’s van kleur zijn in Nederland. Actuele gebeurtenissen, zoals Black Lives Matter en het etnisch profileren van de Belastingdienst (in de zogenaamde 'Toeslagenaffaire') gaven verdere voeding aan het thema.

De directe aanleiding voor deze mural was het bureaucratische proces bij het aanvragen van vergunningen en fondsen waarin De Leeuw zelf belandde toen ze een mural wilde maken. Dit werk werd dan ook nooit gerealiseerd.

De schildering aan het Kleine Gartmanplantsoen beslaat ongeveer 150 m2 en is heel duurzaam. De Leeuw gebruikte een CO2 compenserende verf die luchtvervuiling tegengaat. Bij deze oppervlakte slokt het werk de uitstoot van rond de 19 bezine-auto’s per dag op en zet dit om in zoutmoleculen. 

 

Plattegrond