En wat doe jij?

Eigenschappen
Kunstenaar
Adres Van Eeghenstraat 78, ingang Vondelpark
Wijk Vondelpark
Materiaal RVS

Dit gedenkteken bestaat uit een spiegel en een tekstbord, genaamd "en wat doe jij" en is gesitueerd aan één van de ingangen van het Vondelpark, waar volgens de figuurljke woorden van de Koning, tijdens de speech van de Dodenherdenking 2020, Sobibor begon, met een bordje "voor Joden verboden". 

Het doel van het kunstwerk is om de kijker zichzelf te zien, en zich af te vragen: "wat zou jij gedaan hebben, in de Tweede Wereldoorlog, toen de Joodse bevolking werd uitgesloten en gediscrimineerd?". Volgens de initiatiefnemer van het bord, Niels van Deuren, heeft een groot deel van de Nederlanders weggekeken toen hun landgenoten werden gediscriminered tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de bordjes volgenden meer anti-Joodse maatregelen. Door het wegkijken konden de Nazi's elke keer weer hun beleid nog absurder maken. Het gevolg was dat haat en discriminatie tegen de Joden genormaliseerd werd in de samenleving. Met als gevolg de massamoorden in kampen als Sobibor.

Nog steeds kijkt men te vaak weg bij racisme, discriminatie of intolerantie. De spiegel wilt ons de vraag voorhouden, niet de vraag uit het verleden; de titel van de spiegel is in de tegenwoordige tijd: "en, wat doe jij?". Wat doe jij als je onrecht, racisme, discriminatie of intolerantie bespeurt bij iemand van een ander geslacht, geloof, herkomstland, huidskleur, uiterlijk seksuele geaardheid, lichamelijke beperking, leeftijd, et cetera?: kijk jij weg, of durf jij het onrecht recht in de ogen aan te kijken en aan te spreken? 

Dit kunstwerk is een initiatief van Niels van Deuren, in samenwerking met Amsterdams 4 en 5 mei comité, gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid: Dahlia Soliman & Sabina Dirks – kunst en cultuur , Quirijn Verhoog –openbare Ruimte,  Rashna Kadier-gebiedsmakelaar. En met dank aan Bianca Stigter, Joost Janmaat, Micha Bruinvels, Kjell van Dijk, Marie Vulkers, Alphons Nieuwenhuis, Margriet Noordergraaf, Yorim Spoelder,Christine Gispen-de Wied, Alejandra Slutzky.

De financiering bestaande uit de aanschaf van het materiaal en plaatsen van het bord, is gedaan door de gemeente Amsterdam

Meer informatie: https://4en5meiamsterdam.nl/bord-vondelpark/

En wat doe jij?

En wat doe jij?

Plattegrond