Argus

Eigenschappen
Kunstenaar Saske van der Eerden
Adres Nieuwezijds Voorburgwal 282
Wijk Centrum
Materiaal Brons, Graniet
Plaatsingsdatum 2022

Saske van der Eerden vervaardigde dit bronzen beeld van Argus, een geesteskind van stripauteur Marten Toonder (1912-2005). Het beeld werd op 16 juni 2022 op deze locatie aan de Nieuwezijds Voorburgwal onthuld, tachtig jaar nadat de krant De Telegraaf de eerste Tom Poes-strip van Toonder afdrukte. Tot de talloze curieuze figuren die in de strip zouden opduiken, behoort Argus; verslaggever van de Rommeldamse Courant.

Argus werd in opdracht van stichting Arguspers vervaardigd, die hiermee een licht ironisch saluut wil brengen aan de klassieke journalistiek zoals die op deze plek – tot in de jaren zestig dé krantenboulevard van Nederland - werd bedreven. Argus staat op ‘gewijde grond’, tussen de vroegere studio van Toonder op nummer 230-232 en het gebouw van De Telegraaf op 225.
Stichting Arguspers geeft de tweewekelijkse opiniekrant Argus uit. De stichting schonk het beeld aan de gemeente Amsterdam.
Sinds 2001 ontwerpt Saske van der Eerden kunst voor de openbare ruimte, waarbij zij altijd uitgaat van de omgeving van het te realiseren werk. Voor de realisatie ervan werkt zij vaak samen met haar broer Teun. 

Argus

Argus

Plattegrond