Eindgemaal J.F. Kennedylaan

Eigenschappen
Kunstenaar Bureau Van Eig
Adres Kennedylaan, Kruising Maasstraat
Wijk Rivierenbuurt
Plaatsingsdatum 2020

Vlak achter de buste van John F. Kennedy uit 1964 aan de President Kennedylaan, staat sinds 2020 een gebouwtje met een bijzondere architectuur. Het vormt de toegang tot een groot ondergronds eindgemaal, waar overtollig (riool-) water wordt afgevoerd. Architectenbureau Van Eig ontwierp dit bijzondere bouwwerk in opdracht van de gemeente. Bureau Van Eig plaatste er een toepasselijke uitspraak van John F. Kennedy op, waardoor de buste en het gebouwtje met elkaar verbonden zijn:

"Iedereen die de problemen met water kan oplossen is twee Nobelprijzen waard – één voor de vrede en één voor de wetenschap."

Met het eigen ontwerp van het lettertype en de bouwstijl sluit Bureau Van Eig aan op de rijke architectuurtraditie in deze omgeving. Berlage, Van Eesteren en architecten van de Amsterdamse School ontwierpen woonblokken en andere bouwwerken in de Rivierenbuurt in de twintigste eeuw.

Het eindgemaal bestaat boven de grond uit drie dozen van verschillende groottes, maar met dezelfde verhoudingen. De dozen verspringen, net als de trap die afdaalt naar de kelder. De ondergrondse installaties zorgen voor de afvoer van rioolwater naar de waterzuivering.  

Het eindgemaal is onderdeel van Kunstroute Zuid.

Meer informatiehttps://bureauvaneig.nl/project/eindgemaal/

 

 

 

Eindgemaal J.F. Kennedylaan

Eindgemaal J.F. Kennedylaan

Plattegrond