D.D.T.666

Eigenschappen
Kunstenaar Dr. Rat / Ivar Vičs
Adres Hondecoeterstraat, Nicolaas Maesstraat
Wijk Oude Pijp
Materiaal Alkydverf
Plaatsingsdatum 1978

D.D.T.666 is een van de eerste en oudste graffiti uitingen in Amsterdam die bewaard is gebleven. Dr. Rat, alias Ivar Vičs,  plaatste de graffiti op 18-jarige leeftijd vlakbij zijn ouderlijk huis in de Frans Van Mierisstraat. Hij maakte deel uit van een groep rebellerende kunstzinnige jongeren uit deze buurt, waarvan velen ook graffitti maakten.

Als Dr. Rat werd hij een bekende graffitikunstenaar. Zijn handelsmerk was een getekende rattenkop. Vičs was medeoprichter van  punkclub Dirty Dutch Trix 666. De afkorting daarvan plaatste hij op deze muur, D.D.T.666. Een andere graffitischrijver voegde -uit boosheid na te zijn verwijderd uit de club- de woorden ‘MOET DOOD’ toe.

In 1981 overleed Vičs op jonge leeftijd na gebruik van harddrugs. Uit respect plaatsten veel graffitischrijvers hun tags rond D.D.T.666. Jarenlang zat D.D.T.666 verborgen achter een grote hulststruik, die naar de mythe verluidt, hier na Ivars overlijden was geplant door zijn vader. Enkele jaren geleden werd de hulst gesnoeid en kwam de graffiti weer in het zicht. Deze laatste overgebleven graffiti van Dr. Rat in de openbare ruimte is in 2022 geconserveerd door stadsdeel Zuid. De bekende restauratorenfamilie van Antonio Rava heeft het werk uitgevoerd. Ter ere van de restauratie is tevens een special van het tijdschrift Urban Heritage uitgebracht over Dr. Rat en zijn generatie. In de pers was ook de nodige aandacht voor de restauratie.

Fotografie:  Astrid Vlug

Meer informatie:

https://dutchgraffitilibrary.bigcartel.com/product/urban-heritage-special-dr-rat

https://www.parool.nl/nieuws/oergraffiti-dr-rat-weer-zichtbaar~b0daf77f/

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/hoe-punk-ben-je-nog-als-de-stadsdeelvoorzitter-van-oud-zuid-je-graffiti-cultureel-erfgoed-noemt~b3632dfa/

D.D.T.666

D.D.T.666

D.D.T.666

Plattegrond