Hekwerk DNB

Eigenschappen
Kunstenaar Peter Struycken (1939) (Meer informatie)
Adres Westeinde 1, hekwerk bevindt zich nu in Bergeijk
Wijk Utrechtsebuurt
Plaatsingsdatum 1993

Het hekwerk maakt deel uit van de Kunstroute Centrum, hoewel het op locatie niet meer te zien is. Het hek is in verband met de ingrijpende verbouwing van De Nederlandse Bank in 2021 verplaatst naar de gemeente Bergeijk. 

Het hoge moderne gebouw van De Nederlandsche Bank (DNB) stond voor de verbouwing bekend als een van de lelijkste gebouwen van Amsterdam. Dat kwam niet in de laatste plaats door de gekozen locatie aan de rand van het oude centrum van Amsterdam. Het was bovendien gebouwd op de plek waar ooit het zeer geliefde Paleis voor de Volksvlijt stond. Dit brandde helaas af in 1929 en werd niet meer herbouwd.

De bank werd omgeven door een hekwerk met een totale lengte van 400 meter. Het hek, dat het hoofdkantoor van DNB met haar geldkluizen moest beschermen, werd in 1993 door kunstenaar Peter Struyken in opdracht van DNB beschilderd. Als je er recht voor stond zag je een wit raster, maar als je van de zijkant het hek bekeek verscheen er een figuratief patroon van oranje en blauwe schakeringen. Het kleurenpatroon van Strucken verlevendigde de aanblik van het gebouw en kon, met 1800 vierkante meter, het grootste publieke kunstwerk van Amsterdam worden genoemd.

Dit hekwerk is niet meer in zijn geheel te bekijken, omdat het in de zomer van 2021 grotendeels is verwijderd in het kader van de grootschalige renovatie van DNB. Het oorspronkelijke gebouw, dat werd ontworpen door architect Marius Duintjer in de jaren zestig en verrees op de plek van het vroegere Paleis voor Volksvlijt, wordt gerenoveerd aan de hand van een duurzaam circulair ontwerp van architectenbureau Mecanoo. DNB wordt een kennis- en ontmoetingscentrum, toegankelijk voor publiek.

In de kluizen van DNB lag tot voor kort een derde van de Nederlandse goudvoorraad opgeslagen: 14.000 goudstaven van 1,5 kilo. Met de verbouwing verhuist de voorraad goudstaven van DNB naar een andere locatie. Bescherming van het gebouw in de vorm van een hekwerk is niet langer nodig. DNB wil een opener en meer transparante uitstraling realiseren middels een glasgevel. De kunstenaar zei dit jammer te vinden en concludeerde dat “iemand eindelijk een argument had gevonden om het te laten verdwijnen.” Een groot deel van het hekwerk is herplaatst in het Mien Ruyspark, op het terrein van De Ploeg in Bergeijk. 

Meer informatie:

https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/hekwerk-nederlandsche-bank-gered-en-naar-bergeijk