Anton de Kom (3 murals)

Eigenschappen
Kunstenaar Hedy Tjin
Adres Anton de Komplein, 3 pijlers
Wijk Bijlmermeer
Plaatsingsdatum 2020

Voor een campagne van Canon van Nederland, een organisatie die belangrijke figuren uit de Nederlandse geschiedenis bij jongeren onder de aandacht wil brengen, maakte illustrator en beeldend kunstenaar Hedy Tjin in 2020 muurschilderingen in verschillende Nederlandse steden. In Amsterdam schilderde ze op drie brugpijlers aan het Anton de Komplein een portret van De Kom. De slogan van het project is “Leer van het verleden. Sta voor je toekomst” en kent de hashtag #wakeup.

Tjin maakte deze muurschildering in de nazomer van 2020; ook maakte ze Canon schilderingen in Nijmegen, Groningen, Deventer. De kunstenaar heeft er 3 dagen over gedaan om de schildering aan te brengen op de pijlers van de Anton de Kombrug. De brug fungeert als een overkapping van het voetgangersgebied en de markt. Omdat de muur nogal veel vocht vangt raakte de schildering erg beschadigd, in de zomer van 2023 heeft Tjin daarom de schildering gerenoveerd met speciale verf.

De linker pijler bevat de tekst Leer en respecteer, een tekst geïnspireerd op De Kom. Op de middelste pilaar staat Anton de Kom in net pak met hoed, als een wijze en gesoigneerde man. Het rechterpaneel verwijst naar verdere informatie en laat een schrijvende hand zien. De muurschildering was eigenlijk niet voor Amsterdam bedoeld, maar dat bleek uiteindelijk wel de beste plek. 

Dit werk is onderdeel van Kunstroute Zuidoost: Helden van Zuidoost.

Meer informatie: 

https://www.hedytjin.nl/project/murals-canon-van-nederland/

https://werkgroepcaraibischeletteren.nl/anton-de-kom-schittert-op-levensgrote-muurschildering-in-amsterdam/

 

Anton de Kom (3 murals)

Anton de Kom (3 murals)

Anton de Kom (3 murals)

Anton de Kom (3 murals)

Plattegrond