De Doos

Eigenschappen
Kunstenaar Jeroen (Johannes Jeroen Maria) Henneman (1942 - ) (Meer informatie)
Adres Boelegracht, op woongebouw George
Wijk Zuidas
Plaatsingsdatum 2021

Het is even zoeken naar het kunstwerk ‘De Doos.’ Helemaal boven op het dak van een woongebouw genaamd George, zien we ‘De Doos’ van Jeroen Henneman. Vanaf hier gezien lijkt het werk vol diepte. Maar dat is een illusie want als je een stukje rondom George loopt, kun je zien dat het vrijwel plat is.

De kunstenaar zelf noemt het ook wel ‘een staande tekening’. Henneman speelt in zijn kunst graag met dat thema van dimensionaliteit. Hij maakte vaker dozen, deze ontwerpen werden steeds groter. Dit grote exemplaar is gemaakt voor de tweejaarlijkse buitententoonstelling Artzuid in 2017 in Amsterdam. Het beeld is vijf meter hoog en opgebouwd uit stalen kokers van 120 x 80 millimeter. 

De Doos is in 2019 verplaatst van het grasveld naar het dak van het nieuwe appartementencomplex op de hoek van de Parnassusweg en De Boelelaan/De Boelegracht, in opdracht van Gershwin Brothers Wonen V.O.F.. 

Omdat het in eerste instantie was uitgerekend met de windbelasting op maaiveld hoogte, is het beeld (onzichtbaar) versterkt voor de plaatsing op het dak, waar met een hogere windbelasting gerekend moet worden. Op het dak ligt een balkrooster waarin het beeld is ingeklemd. 

Johannes Jeroen Maria (Jeroen) Henneman (Haarlem, 17 oktober 1942)

Henneman (1942) groeide op in Haarlem en studeerde van 1959 tot 1961 aan het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam. De veelzijdige kunstenaar woont en werkt in Amsterdam. Hij is veelzijdig, zowel schilder, tekenaar, graficus, illustrator, beeldhouwer als theater- en televisiemaker.Het meest bekende werk van Henneman is het monument uit 2006 voor Theo van Gogh, De Schreeuw. Het gedenkteken, dat in 2007 werd onthuld, verbeeldt de vrijheid van meningsuiting en hoe Van Gogh de mond werd gesnoerd. Een ander bekend werk is een portret van koningin Beatrix.

Eind 2023 werd Henneman verkozen tot Briljanten kunstenaar van het Jaar 2024.

Meer informatie: Jeroen Henneman | Kunstgalerie Art-ETC (artetc.nl)