Buitenstebinnen - Landmarks

Eigenschappen
Kunstenaar Dewy Elsinga
Adres Marnixkade 93, in trappenhuis parkeergarage, parkeerkaart nodig
Wijk Jordaan Noord
Plaatsingsdatum 2023

Buitenstebinnen - De Piramides | Westertoren | Molen de Otter

Drie iconische gebouwen uit de omgeving sieren de wanden van deze entree van parkeergarage Marnix: De Piramides, de Westertoren en Molen de Otter. De muurschilderingen maken deel uit van 'Buitenstebinnen', een kunstproject speciaal opgezet voor deze parkeergarage. Als onderdeel van dat project werden verhalen in de buurt opgehaald. Bewoners van de Frederik Hendrikbuurt en Jordaan Noord vertelden vaak over deze drie gebouwen, die hen het gevoel geven ‘dit is mijn buurt, hier ben ik thuis’.

Kunstenaar Dewy Elsinga liet zich inspireren door de verhalen; bijvoorbeeld een 96-jarige bewoner die niet kan slapen als zij de Westertoren niet hoort en een meisje van 8 jaar dat      vanuit haar huis uitkijkt op ‘die Oude Wester’. Elsinga zoomde in op het hoogste punt van de kerk en schilderde de kroon op de kerktoren.

Zaagmolen De Otter, gelegen aan de Kostverlorenvaart, herinnert aan de tijd van stadswallen en de vele molens die hier vroeger het aanzicht bepaalden. De Otter heeft de tand des tijds doorstaan en is volgens velen ‘een baken wat hopelijk altijd zal blijven’.

De Piramides op de Jan van Galenstraat zijn als een van de grote lokale nieuwbouwprojecten ook typerend voor deze buurt. De moderne interpretatie van historische Amsterdamse trapgevels is voor bewoners niet meer weg te denken, mede dankzij de opvallende kleur: "Ze markeren voor mijn gevoel waar deze buurt eindigt en een andere buurt begint".

Dewy Elsinga (1992, Amsterdam) is ook wel bekend als Butterfingaz. Ze studeerde af aan de Willem de Kooning Academie. Haar werk kenmerkt zich door krachtig kleurgebruik en verschillende structuren en patronen waarbij de beelden balanceren tussen figuratief en abstract. Ze laat zich inspireren door haar directe omgeving, vaak Amsterdam - de stad waar ze woont en werkt.

Buitenstebinnen

Het project Buitenstebinnen is uitgevoerd in opdracht van aannemer Mobilis TBI en de gemeente Amsterdam. Elsinga realiseerde in totaal 16 muurschilderingen bij vijf voetgangersentrees en de inrit van de garage. Ze verbeeldt in deze kleurrijke, geabstraheerde murals wat volgens bewoners de buurten rondom de parkeergarage Marnix bijzonder maakt. De verhalen, tekeningen en andere input zijn gebundeld in vijf thema’s: Flora en Fauna, Sport en Spel, Kunstwerken in de buurt, Lokale Ondernemers en Landmarks. 

 

Buitenstebinnen - Landmarks

Buitenstebinnen - Landmarks

Buitenstebinnen - Landmarks

Buitenstebinnen - Landmarks