Buitenstebinnen - Ondernemerschap

Eigenschappen
Kunstenaar Dewy Elsinga
Adres Marnixkade 75, in trappenhuis parkeergarage, parkeerkaart nodig
Wijk Jordaan Noord
Materiaal Mineraalverf
Plaatsingsdatum 2023

Buitenstebinnen - Markt | Bruin café | Winkels

Drie muurschilderingen verbeelden het ondernemerschap en de lokale middenstand op de wanden van parkeergarage Marnix: de markt, een bruin café en de vele winkels. De muurschilderingen maken deel uit van 'Buitenstebinnen', een kunstproject speciaal opgezet voor deze garage. Als onderdeel van dat project werden verhalen in de buurt opgehaald. Bewoners van de Frederik Hendrikbuurt en Jordaan Noord vertelden vaak over de ondernemers in hun buurten.

Veel bewoners doen graag boodschappen bij hun plaatselijke winkeliers, die de meeste klanten bij naam kennen omdat ze al jaren in de buurt gevestigd zijn. Het lokale gevoel wordt omarmd: "De broden hebben hier namen, zoals de ‘Hugo’, vernoemd naar de rotonde en ‘Kleine Hendrik’ vernoemd naar de brandweerkazerne". Of de buurtbewoner ‘die al 35 jaar lang iedere week op dezelfde dag stipt om 13u een gebakken bokking komt eten. En "echt nooit iets anders".

Voor Elsinga vormden deze opgehaalde verhalen rijke input voor haar werk. In haar kunstpraktijk haalt ze vaak inspiratie uit beelden, texturen en kleuren die ze op straat observeert en vervolgens ter inspiratie fotografeert, met oog voor detail. Deze methodiek hanteert ze ook bij haar impressie van de Westermarkt, met een rijk palet aan kleuren, stoffen en kraampjes.

Met haar ode aan een Jordanese buurtkroeg zoomt Elsinga in op details zoals de kenmerkende kleuren, een typerende barkruk en kroonluchter. "Typisch voor de Jordaan, alsof de tijd heeft stilgestaan en wereldberoemd in de buurt".

Dewy Elsinga (1992, Amsterdam) is ook wel bekend als Butterfingaz. Ze studeerde af aan de Willem de Kooning Academie. Haar werk kenmerkt zich door krachtig kleurgebruik en verschillende structuren en patronen waarbij de beelden balanceren tussen figuratief en abstract. Ze laat zich inspireren door haar directe omgeving, vaak Amsterdam - de stad waar ze woont en werkt.

Buitenstebinnen

Het project Buitenstebinnen is uitgevoerd in opdracht van aannemer Mobilis TBI en de gemeente Amsterdam. Elsinga realiseerde in totaal 16 muurschilderingen bij vijf voetgangersentrees en de inrit van de garage. Ze verbeeldt in deze kleurrijke, geabstraheerde murals wat volgens bewoners de buurten rondom de parkeergarage Marnix bijzonder maakt. De verhalen, tekeningen en andere input zijn gebundeld in vijf thema’s: Flora en Fauna, Sport en Spel, Kunstwerken in de buurt, Lokale Ondernemers en Landmarks. 

Buitenstebinnen - Ondernemerschap

Buitenstebinnen - Ondernemerschap

Buitenstebinnen - Ondernemerschap

Buitenstebinnen - Ondernemerschap

Buitenstebinnen - Ondernemerschap

Buitenstebinnen - Ondernemerschap

Buitenstebinnen - Ondernemerschap