Buitenstebinnen - Bomen

Eigenschappen
Kunstenaar Dewy Elsinga
Adres Tweede Marnixplantsoen 3, in trappenhuis parkeergarage, parkeerkaart nodig
Wijk Jordaan Noord
Materiaal Mineraalverf
Plaatsingsdatum 2023

Buitenstebinnen - Zwaan |  Gierzwaluwen |  Boom      

Op de wanden in deze entree zijn drie muurschilderingen te zien die de natuur in de stad verbeelden. De muurschilderingen maken deel uit van 'Buitenstebinnen', een kunstproject speciaal opgezet voor deze parkeergarage. Als onderdeel van dat project werden verhalen in de buurt opgehaald. Bewoners van de Frederik Hendrikbuurt en Jordaan Noord vertelden vaak over de rijke natuur in hun buurten. Dat er midden in de stad veel flora en fauna te vinden is, blijkt wel uit de verhalen die buurtbewoners van parkeergarage Marnix deelden. Vogelaars vertelden over de gierzwaluwen in de buurt, kinderen deelden tekeningen van bekende buurtkatten. Een Amsterdammer maakt het onderscheid tussen sijsjes en drijfsijsjes - vogels en eenden. Langs de bruggen hangen bloembakken en de Singelgracht is omzoomd met een dubbele bomenrij. 

In de vele grachten rondom de parkeergarage Marnix, en ook boven de garage zelf, leeft een breed spectrum aan watervogels, waarvan eenden en zwanen de bekendste zijn. "De zwanen schrijden hier over de grachten", zoals een van de buurtbewoners mooi verwoordde. Net ónder de Singelgracht, op de eerste verdieping van de garage, schilderde Elsinga een monumentale zwaan. In een tweede schildering verwerkt Elsinga de zwermen gierzwaluwen die door de binnenstad vliegen. Een vogelaar vertelt dat hij soms wel groepen van 20 gierzwaluwen ziet die elkaar in duizelingwekkende vaart najagen. Ze combineert ze met details van petunia's en geraniums. Het zijn planten, die de bruggen over de grachten sieren en niet alleen in de Jordaan in de bakken voor de ramen staan.

Het groen in de buurten werd door veel bewoners aangehaald. Zij wandelen vaak door het plantsoen tijdens hun dagelijkse rondje: "We spreken hier als hondenbezitters vaak met elkaar af". Op scholen tekenden kinderen tijdens de workshops die Dewy Elsinga organiseerde vaak bomen: "De mooie boom voor mijn huis" en "bomen in het plantsoen". De dubbele rij bomen langs de Nassaukade is voor veel buurtbewoners een grote trots, door Elsinga verbeeld in een werk waarin ze lijken te bewegen in de wind.

Dewy Elsinga (1992, Amsterdam) is ook wel bekend als Butterfingaz. Ze studeerde af aan de Willem de Kooning Academie. Haar werk kenmerkt zich door krachtig kleurgebruik en verschillende structuren en patronen waarbij de beelden balanceren tussen figuratief en abstract. Ze laat zich inspireren door haar directe omgeving, vaak Amsterdam - de stad waar ze woont en werkt.

Buitenstebinnen

Het project Buitenstebinnen is uitgevoerd in opdracht van aannemer Mobilis TBI en de gemeente Amsterdam. Elsinga realiseerde in totaal 16 muurschilderingen bij vijf voetgangersentrees en de inrit van de garage. Ze verbeeldt in deze kleurrijke, geabstraheerde murals wat volgens bewoners de buurten rondom de parkeergarage Marnix bijzonder maakt. De verhalen, tekeningen en andere input zijn gebundeld in vijf thema’s: Flora en Fauna, Sport en Spel, Kunstwerken in de buurt, Lokale Ondernemers en Landmarks. 

Buitenstebinnen - Bomen

Buitenstebinnen - Bomen

Buitenstebinnen - Bomen

Buitenstebinnen - Bomen

Buitenstebinnen - Bomen