Buitenstebinnen - Speelveldje

Eigenschappen
Kunstenaar Dewy Elsinga
Adres Nassaukade 69, in trappenhuis parkeergarage, parkeerkaart nodig
Wijk Frederik Hendrikbuurt
Plaatsingsdatum 2023

Buitenstebinnen - Zwembad | Voetbal    

Een grote en een kleinere muurschilderingen geven weer wat kinderen uit deze buurt belangrijk vinden: speel- en sportplekken. De twee muurschilderingen maken deel uit van 'Buitenstebinnen', een kunstproject speciaal opgezet voor deze garage. Als onderdeel van dat project werden verhalen in de buurt opgehaald. Bewoners van de Frederik Hendrikbuurt en Jordaan Noord vertelden vaak over sport en spel in hun buurten.

Tijdens workshops voor kinderen uit de buurt op de Theo Thijssen- en Dr. Rijk Kramerschool benoemden leerlingen veelvuldig alle speelplekken, pleinen en voetbalveldjes die de buurten rondom de parkeergarage Marnix rijk zijn. Want ook in hartje stad is altijd ruimte om te spelen!

De grootste muurschildering in parkeergarage Marnix strekt zich uit over twee verdiepingen. Het werk verwijst naar het Marnixbad waar veel kinderen (en hun ouders) talloze uren hebben doorgebracht om hun zwemdiploma's te halen. Een element van een klimtoestel verbeeldt de vele mogelijkheden om te spelen in de buurt.

De tweede schildering in het trappenhuis verbeeldt het spelen op straat en op pleintjes. Jonge buurtbewoners zijn vaak te vinden in speelplekken in de Noorderspeeltuin of op het Van Oldenbarneveldtplein, maar er wordt ook op straat gespeeld en een balletje getrapt. Voetbal is onverminderd populair in de stad waar veel kinderen dromen van een sportieve carrière: "Ik ga later bij Ajax!".

Deze dynamische werken van Elsinga weerspiegelen het enthousiasme van de kinderen die vertelden over hoe ze in de buurt altijd plekken weten te vinden om met vriendjes te spelen én om bloedserieus te voetballen. "In het weekend doet mijn vader vaak mee en mijn moeder soms ook."

Dewy Elsinga (1992, Amsterdam) is ook wel bekend als Butterfingaz. Ze studeerde af aan de Willem de Kooning Academie. Haar werk kenmerkt zich door krachtig kleurgebruik en verschillende structuren en patronen waarbij de beelden balanceren tussen figuratief en abstract. Ze laat zich inspireren door haar directe omgeving, vaak Amsterdam - de stad waar ze woont en werkt.

Buitenstebinnen

Het project Buitenstebinnen is uitgevoerd in opdracht van aannemer Mobilis TBI en de gemeente Amsterdam. Elsinga realiseerde in totaal 16 muurschilderingen bij vijf voetgangersentrees en de inrit van de garage. Ze verbeeldt in deze kleurrijke, geabstraheerde murals wat volgens bewoners de buurten rondom de parkeergarage Marnix bijzonder maakt. De verhalen, tekeningen en andere input zijn gebundeld in vijf thema’s: Flora en Fauna, Sport en Spel, Kunstwerken in de buurt, Lokale Ondernemers en Landmarks. 

Buitenstebinnen - Speelveldje

Buitenstebinnen - Speelveldje

Buitenstebinnen - Speelveldje

Buitenstebinnen - Speelveldje