Buitenstebinnen - Kunstwerken

Eigenschappen
Kunstenaar Dewy Elsinga
Adres Nassaukade 100, in trappenhuis parkeergarage, parkeerkaart nodig
Wijk Frederik Hendrikbuurt
Plaatsingsdatum 2023

Buitenstebinnen - De Kraan |  Man met vioolkoffer | De Stam           

Deze drie wandschilderingen van kunstenaar Dewy Elsinga zijn geïnspireerd op de vele bestaande kunstwerken in de omgeving van parkeergarage Marnix. Sommige kunstwerken in de buurt zijn een beetje verstopt, andere zijn wat controversieel en van enkelen is onbekend hoe ze hier ooit zijn beland. Maar allemaal hebben ze een bijzondere betekenis voor de buurtbewoners. De muurschilderingen maken deel uit van 'Buitenstebinnen', een kunstproject speciaal opgezet voor deze garage.

Tegenover de Theo Thijssenschool steekt uit de gevel een grote gele kraan waar geen water uitkomt. Het is een wonderlijk gezicht. De Kraan is onderdeel van de collectie anonieme kunstwerken die onze stad rijk is. Het kunstwerk zal bij veel Amsterdammers onbekend zijn, maar voor omwonenden en zeker voor leerlingen van de basisschool, is het een herkenningspunt: "Ik zit op de school bij de gele kraan!". 

Even verderop staat het misschien wel bekendste anonieme kunstwerk van de stad. Op de hoek van het Tweede Marnixplantsoen en de Marnixstraat groet De man met vioolkoffer de voorbijgangers; hij neemt zijn hoed voor hen af. De man lijkt haast te hebben, misschien wel voor een tram die bijna wegrijdt. Buurtbewoners noemen hem ook wel de ‘Man die tram 10 moet halen’. ”Ik loop hier iedere dag langs en word er vrolijk van”.

De Stam van Joep van Lieshout, door kinderen ook wel ‘Rode boom’ genoemd, is haast niet te missen. Het kunstwerk is een verwijzing naar de geschiedenis van de buurt. Langs de Kostverlorenvaart werden in de vele molens bomen verzaagd. Een scholier van Cartesius Lyceum: "Ik heb deze plek gekozen omdat ik het best mooi vind en er leuke herinneringen aan heb. Ik kwam daar vaak in mijn eerste jaar".

Dewy Elsinga (1992, Amsterdam) is ook wel bekend als Butterfingaz. Ze studeerde af aan de Willem de Kooning Academie. Haar werk kenmerkt zich door krachtig kleurgebruik en verschillende structuren en patronen waarbij de beelden balanceren tussen figuratief en abstract. Ze laat zich inspireren door haar directe omgeving, vaak Amsterdam - de stad waar ze woont en werkt.

Buitenstebinnen

Het project Buitenstebinnen is uitgevoerd in opdracht van aannemer Mobilis TBI en de gemeente Amsterdam. Elsinga realiseerde in totaal 16 muurschilderingen bij vijf voetgangersentrees en de inrit van de garage. Ze verbeeldt in deze kleurrijke, geabstraheerde murals wat volgens bewoners de buurten rondom de parkeergarage Marnix bijzonder maakt. De verhalen, tekeningen en andere input zijn gebundeld in vijf thema’s: Flora en Fauna, Sport en Spel, Kunstwerken in de buurt, Lokale Ondernemers en Landmarks. 

Buitenstebinnen - Kunstwerken

Buitenstebinnen - Kunstwerken

Buitenstebinnen - Kunstwerken

Buitenstebinnen - Kunstwerken

Buitenstebinnen - Kunstwerken

Buitenstebinnen - Kunstwerken