Buitenstebinnen -

Eigenschappen
Kunstenaar Dewy Elsinga
Adres Frederik Hendrikplantsoen 31
Wijk Frederik Hendrikbuurt
Materiaal Meubelplaat
Plaatsingsdatum 2023

Buitenstebinnen

Bij het inrijden van parkeergarage Marnix zijn twee brede stroken met muurschilderingen te zien, onder het plafond. Kunstenaar Dewy Elsinga verwerkte hierin herkenbare onderwerpen uit de omliggende buurten, zoals de molens, wiegende bomen, het zwembad, de Man met de Viool, de Westertoren, de markt en meer.  De twee schilderingen bevatten elementen uit 14 andere muurschilderingen, die te vinden zijn in de verspreid gelegen trappenhuizen (voetgangersingangen) van de parkeergarage. Per trappenhuis staat een ander thema centraal. 

De muurschilderingen zijn alle gemaakt door Dewy Elsinga, in opdracht van projectontwikkelaar Mobilis en de gemeente Amsterdam/Directie Parkeren. Het idee was om verbinding te maken met de omliggende buurten en te zorgen voor herkenning voor de gebruikers van de parkeergarage. 

Dewy Elsinga heeft het project Buitenstebinnen ontworpen en uitgevoerd. Ter voorbereiding heeft ze veel buurtbewoners gevraagd wat zij bijzonder vinden aan dit stukje stad, de Frederik Hendrikbuurt en Jordaan Noord. Tijdens wandelingen en bijeeenkomsten kreeg ze veel informatie. Ook organiseerde ze op drie scholen in de buurt workshops; de leerlingen maakten tekeningen en vertelden haar wat zij belangrijk vinden in hun buurt. 

Elsinga ordende de input in vijf thema's (zie 5 aparte pagina's op deze website): Buitenstebinnen - Bomen, - Speelveldje, - Kunstwerken in de buurt,-  Lokale Ondernemers en Buitenstebinnen - Landmarks. Bij de hoofdingang komen de thema's allemaal terug.

Dewy Elsinga (1992, Amsterdam) is ook wel bekend als Butterfingaz. Ze studeerde af aan de Willem de Kooning Academie. Haar werk kenmerkt zich door krachtig kleurgebruik en verschillende structuren en patronen waarbij de beelden balanceren tussen figuratief en abstract. Ze laat zich inspireren door haar directe omgeving, vaak Amsterdam - de stad waar ze woont en werkt.

 

 

Buitenstebinnen -