Waterspook Bullebak

Eigenschappen
Kunstenaar Martie van der Loo
Adres Marnixstraat 2
Wijk Jordaan Noord
Plaatsingsdatum 2023

Dit kunstwerk is geïnspireerd op een 17de -eeuwse Mokumse legende over Bullebak het waterspook dat uit de gracht oprijst en kinderen het water intrekt. Bullebak is ook de naam van de brug in de Marnixstraat, over het water tussen de Singelgracht en de Brouwersgracht.  

De brug werd in 2019 vernieuwd en beeldhouwer Martie van der Loo verwierf een brok gemetseld baksteen van de gesloopte brug. Dit bewerkte zij tot het hoofd van het spook Bullebak, dat op cortenstaal is geplaatst. Het gezicht van het waterspook is vriendelijk maar wekt ook angst op, zodat de passant gaat twijfelen over de intenties van Bullebak. Op deze plek in de Brouwersgracht kan hij goed gluren naar de mensen die over de brug langslopen.

Van der Loo: “Ik heb een mooie plek gevonden voor het waterspook. In het water, vlak naast de gerenoveerde Bullebak aan de Singelgrachtkant. Net buiten de verdwenen stadswallen die het waterspook eeuwenlang gevangen hielden tussen sluis en brug in de Jordaan. Op deze nieuwe plek kan het waterspook goed gluren naar voorbijgangers die over de Bullebak lopen. Bovendien kijkt hij richting zijn oude leefgebied, Brouwersgracht en Lijnbaansgracht. Zo komt dit volksverhaal terug in de publieke ruimte en geeft het de brug en haar naamgeving een extra laag. Het hoort gewoon bij Amsterdam!”

 

Plattegrond