Gatekeepers

Eigenschappen
Kunstenaar Monika Dahlberg
Adres Oranje-Vrijstaatkade 71
Wijk Oostpoort
Plaatsingsdatum 2022

De Gatekeepers zijn gemaakt door kunstenaar Monika Dahlberg. Ze prijken sinds september 2022 als poortwachters naast de ingang van tentoonstellingsruimte Framer Framed. De beelden zijn wit- en zwart geverfd met gekleurde details en combineren Afrikaanse aspecten met die van westerse massacultuur. De goudkleurige maskers laten de beelden extra opvallen wanneer de zon erop schijnt.

 De Gatekeepers zijn een reactie op de manier waarop de westerse kunstgeschiedenis andere culturen beschrijft en categoriseert, ofwel ‘framed’. Dit verbindt hun boodschap aan hun plek  voor de ingang van opdrachtgever Framer Framed. Ook Framer Framed streeft met haar tentoonstellingen naar interactie en debat tussen kunstenaar en publiek.

Dahlberg liet zich inspireren door ‘de spelende mens’, een thema binnen het werk van wijlen kunstenaar Constant Nieuwenhuys. Het linker beeldje draagt de naam Uhuru (‘vrijheid’ in Swahili) en het rechter beeldje Matumini (‘hoop’). Dahlberg repareerde bestaande houten beeldjes en maakte er nieuwe sculpturen van. Ze combineert diverse culturele invloeden, waaronder popcultuur. Ook heeft ze eerdere reparaties aan de beeldjes zichtbaar gelaten. Hiermee levert Dahlberg commentaar op een maakbaarheidsideaal en een streven naar perfectie.

Monika Dahlberg werd in 1975 geboren in Kericho, Kenia. Ze studeerde in 2001 af aan kunstacademie Minerva in Groningen en houdt zich bezig met fotografie, collages en beelden. Haar expressieve, directe en soms confronterende werk kenmerkt zich door een speels aandoend uiterlijk, gecombineerd met sinistere trekken en een kritische blik op de maatschappij.

Het werk kwam tot stand met steun van stadsdeel Oost en het AFK.

Meer informatie op de website van Framer Framed:

Over de kunstenaar Monika Dahlberg

Over de Gatekeepers beeldjes

 

Gatekeepers

Gatekeepers

Gatekeepers

Gatekeepers

Gatekeepers

Gatekeepers

Plattegrond