Art for (W)all

Eigenschappen
Kunstenaar Joost VijfB
Adres Van Hallstraat 3-I
Wijk Westerpark
Plaatsingsdatum 2024

Geïnspireerd door vogels in het Westerpark maakte Joost Zwanenburg van studio VijfB deze muurschildering. Het kunstwerk is vanuit de buurtbudgetten van stadsdeel West gefinancierd, ’West begroot’. Een aantal bewoners uit de Van Hallbuurt kwam met het voorstel voor een muurschildering. De wens was dat het werk zou verwijzen naar de eigen omgeving, het Westergasterrein en het Westerpark.

Uit de ontwerpen van verschillende kunstenaars werd de in Amsterdam woonachtige Zwanenburg gekozen. Hij is fanatiek vogelaar en werkt met onderwerpen uit de natuur in zijn kunstprojecten. Op deze muurschildering is een ijsvogel te zien en de schaduw van een ooievaar, zoals hij die zelf in het park observeerde. De nostalgische kroonlantaarn verwijst naar de Westergasfabriek, die lange tijd zorgde voor de verlichting in de stad. Er is bewust gekozen voor rustige kleuren zodat bewoners die erop uitkijken zich niet gaan storen. De muurschildering is in 8 werkdagen gerealiseerd en is voorzien van een beschermende coating.

Zwanenburg begon al jong met graffiti en muurschilderingen, vooral in Alphen aan de Rijn. De naam van zijn studio is een knipoog naar spoor 5B op Leiden Centraal. Hier wachtten Joost en zijn vrienden dagenlang op treinen met kleurrijke creaties op de zijkanten.

 

Plattegrond