Kunstwerk Narges Mohammadi

Eigenschappen
Kunstenaar Narges Mohammadi
Adres Bos en Lommerweg 250
Wijk Bos en Lommer
Plaatsingsdatum 2025

De foto's zijn bedoeld ter illustratie van het kunstproject, het ontwerp is nog niet beschikbaar en komt tijdens het maakproces tot stand.

Stereotypen zijn ideeën over hoe mensen zich gedragen of wie ze zijn. Vaak leiden deze ideeën tot vooroordelen en ongelijkheid. Uit onderzoek van Women Inc. bleek bijvoorbeeld dat vrouwen in 2020 drie keer vaker dan mannen werden omschreven aan de hand van hun gezinssituatie.

Dit soort stereotyperingen houdt ongelijkheid in stand. Voor moslima’s zijn de gevolgen van stereotypering vaak nog ingrijpender. Uit onderzoek van Meld Islamofobie blijkt dat moslima’s met een hoofddoek vaker slachtoffer zijn van discriminatie en haat. Een belangrijke oorzaak hiervan is hun eenzijdige en anonieme afspiegeling in de media: als voorbijgangers op straat, met boodschappentassen of achter de kassa (bron: Abaaziz, 2016).

Fotograaf en onderzoeker Çiğdem Yüksel onderzocht hoe moslima’s worden afgebeeld in de beeldbank van ANP. Ze ontdekte dat ze vaak worden weergegeven als slecht geïntegreerd, met een bloemetjeshoofddoek en een boodschappenkar. "Al jaren valt het mij op dat het beeld van de stille, slecht Nederlandssprekende gesluierde migrantenvrouw een cliché is dat altijd terugkeert in de media." (bron: Pakhuis de Zwijger). Om dit eenzijdige beeld te doorbreken, maakte Yüksel een fotoserie over Turkse migrantenvrouwen die hard werkten aan de wederopbouw van Nederland en een tweeluik over de beeldvorming van moslima’s.

Kunstenares Narges Mohammadi wil deze misrepresentatie doorbreken en laten zien wie de hedendaagse moslima werkelijk is. Samen met vier vrouwen uit stadsdeel West creëert ze een beeldhouwwerk dat kracht en hoop uitstraalt. Mohammadi wil deze beeldvorming niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk afbreken en vervangen door een kunstwerk dat de diversiteit en kracht van moslima’s van nu weerspiegelt.

Het project is gebaseerd op gezamenlijk makerschap: de deelnemende vrouwen nemen niet alleen deel aan het ontwerpproces, maar werken ook actief mee aan de uitvoering van het beeld.

Het beeld wordt in de zomer van 2025 opgeleverd en krijgt een vaste plek in Bos en Lommer. Daarnaast wordt het opgenomen in de Kunstroute Vrouwen van West, die het gesprek over gender(on)gelijkheid in de openbare ruimte bevordert.

 

Kunstwerk Narges Mohammadi

Plattegrond