Lyceumbrug

Eigenschappen
Kunstenaar Hildo (Hildebrand Lucien) Krop (1884 - 1970) (Meer informatie)
Adres Olympiaplein
Wijk Stadionbuurt
Materiaal Kalksteen
Plaatsingsdatum 1928

Aan de kant van het Lyceum staan twee imposante beeldhouwwerken op de pijlers van de brug. De een is een beeld van een vader die zijn zoon laat kennis maken met de wereld van de techniek. Bij zijn voet is een tandwiel te zien en in het voetstuk een reliëf van een meeuw. Het andere is een beeld van een moeder die haar dochter de schoonheid van een roos laat zien. In het voetstuk is een zwaluw afgebeeld. Aan de overzijde van de brug staan de zoon en dochter afgebeeld als jonge volwassenen met lelies (onschuld) en papyruspluimen (groei). De golf achter de jongen stelt de onstuimige tijd van het opgroeien voor. De individuen staan diagonaal tegenover moeder met dochter en vader met zoon en hebben de weg naar zelfstandigheid afgelegd, een belangrijke periode is overbrugd. Deze symboliek verwijst naar de schooltijd op het aangrenzende Amsterdams Lyceum.
Het gezinsleven was een belangrijk thema bij de beeldhouwkunst van Hildo Krop; hij gebruikte vaak zichzelf en zijn gezin als model voor zijn beelden.  De beeldhouwwerken op de Lyceumbrug tegenover het Amsterdams Lyceum zijn hier een duidelijk voorbeeld van.

Na een restauratie in 2007 zijn de beelden in 2008 weer teruggeplaatst. Enkele beelden zijn door replica's vervangen en de anderen zijn geïmpregneerd.

Deze brug van architect Pieter Lodewijk Kramer met symbolische sculpturen van Krop, aangebouwde steigers en twee brughuisjes is van grote cultuurhistorische- en stedenbouwkundige waarde. Het is een voorbeeld van expressionistische bruggenbouw. De ligging van de brug vormt een verbinding tussen de oude stad aan de noordzijde richting Vondelpark en de nieuwe stad naar de kant van het Olympiaplein aan de zuidzijde.

 



 

Lyceumbrug

Lyceumbrug

Lyceumbrug

Plattegrond