Vrouwen van Ravensbrück, 1939-1945

Eigenschappen
Kunstenaars Guido Eckhardt
Frank Nix
Joost van Santen
Adres Museumplein
Wijk Museumkwartier
Materiaal Natuursteen, RVS
Plaatsingsdatum 1996

Dit monument is een gedenkteken ter nagedachtenis aan de ca. 90.000 vrouwen die omkwamen in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück en een eerbetoon aan de vrouwen die in hun leven gaven in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De hoge cilinder, die te midden staat van elf roestvrijstalen reflectieplaten, zendt licht- en geluidssignalen uit in twee sequenties. De zuil zendt twee signalen uit. De eerste sequentie bestaat uit een opkomend en daarna weer uitdovend licht, wat overgaat in een aanzwellende en wegstervende ruis. Dit signaal is voor de vrouwen die niet zijn teruggekeerd uit het kamp. De tweede sequentie is een rondgaande lichtflits gelijk met een kloppend geluid; deze verwijst naar de vrouwen die de oorlog hebben overleefd. Als het licht op zijn hoogtepunt is, blijven flits en klop een keer weg: een ogenblik van stilte.

Het monument is een initiatief van het Comité Vrouwen van Ravensbrück en is onthuld op 25 april 1975, precies 30 jaar na de bevrijding van het vrouwen concentratiekamp Ravensbrück
 

Voor meer informatie over dit oorlogsmonument klik hier en hier.

Vrouwen van Ravensbrück, 1939-1945

Vrouwen van Ravensbrück, 1939-1945

Vrouwen van Ravensbrück, 1939-1945

Plattegrond