Voor gesneuvelde leden BS

Eigenschappen
Kunstenaar Ferdinand Jantzen
Adres Amstelveenseweg
Wijk Vondelpark
Materiaal Natuursteen
Plaatsingsdatum 1946

Dit monument werd op 25 mei 1946 onthuld als blijvende herinnering aan vijf leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), die hun leven verloren bij de bevrijding van Amsterdam.

Met de capitulatie van de Duitse strijdkrachten in Noordwest-Europa op de avond van 4 mei 1945, leek een einde aan de oorlog te zijn gekomen. Amsterdam was echter nog niet bevrijd. Om die reden besloot een eenheid BS’ers uit Amsterdam-Zuid in actie te komen. Vanuit een loods aan de Amstelveenseweg probeerden zij de nog aanwezige Duitse militairen te ontwapenen. Op 6 en 7 mei raakten de BS in gevecht met de Duitse soldaten, waarbij vijf BS’ers om het leven kwamen. Op 8 mei 1945 werd Amsterdam door de Canadezen bevrijd.

De tekst op dit, door architect Ferdinand Jantzen ontworpen, monument is summier: ‘Op den 7en mei vielen hier voor de vrijheid van ons land´, gevolgd door de namen van vier van de vijf gesneuvelde leden van de BS. De vijfde naam, die van Jacob de Bruyne, werd in de uren voor de onthulling haastig verwijderd omdat hij ervan werd verdacht in de eerste oorlogsjaren met de bezetter te hebben samengewerkt. Daar is echter nooit bewijs voor gevonden.

 

Vanuit een dakraam werd de toedracht van het drama stukje bij beetje vastgelegd. Volgens René Kok van het NIOD is het uniek dat er bewegende beelden van deze schietpartij boven tafel zijn gekomen.

Voor meer informatie over dit oorlogsmonument klik hier.

 

 

Voor gesneuvelde leden BS

Voor gesneuvelde leden BS

Plattegrond