Groot Landschap

Eigenschappen
Kunstenaars Wessel Couzijn
Adres Sloterpark
Wijk Geuzenveld-Slotermeer
Materiaal Cortenstaal
Plaatsingsdatum 1974

Decennia lag ‘Groot Landschap’ van de beroemde beeldhouwer Couzijn er ernstig verwaarloosd bij. Het kunstwerk is in 2006 door middel van een grootscheepse operatie in oude glorie hersteld. Door zijn organische vormen roept het beeld associaties op met een lichaam of hunebed. Couzijn gaf het abstracte werk echter geen betekenis mee. De heuvel waarop het reusachtige beeld van cortenstaal ligt, is speciaal voor de gelegenheid aangelegd en maakt daardoor deel uit van de beleving van het werk.

Door de slechte staat waarin het werk jarenlang verkeerde, werd het in de volksmond ook wel het 'groot vliegtuigongeluk' genoemd. Dankzij een initiatief van beeldend vormgever Geert Lebbing is de hersteloperatie van 'Groot Landschap' in gang gezet. Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door diverse partijen, waaronder het Amsterdams Fonds voor de Kunst, De Alliantie, Unilever, AWV, Ymere en de Gemeente Amsterdam.

Wessel Couzijn volgde zijn opleiding in 1930 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Zes jaar later won hij de Prix de Rome, de oudste en meest prestigieuze prijs voor jonge kunstenaars en architecten in Nederland. In 1960 nam de beeldhouwer deel aan de toonaangevende Biënnale van Venetië waarna internationale erkenning volgde. Zijn vrouw was de bekende beeldhouwster Pearl Perlmutter.

 

Groot Landschap

Groot Landschap