Gedenksteen Gerhard Badrian

Eigenschappen
Kunstenaar
Adres Rubensstraat
Wijk Apollobuurt
Materiaal Kalksteen

Het monument voor Gerhard Badrian in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsstrijder die op deze plek op 30 juni 1944 door de bezetter werd doodgeschoten.

Op zaterdag 29 april 1944 'kraakten' de uit Duitsland afkomstige joodse verzetsman Gerhard Badrian samen met Gerrit van der Veen en drie anderen de Landsdrukkerij in Den Haag. Ze namen vellen met in totaal 10.000 persoonsbewijzen mee, die voor vervalsers zeer bruikbaar waren.

Een volgende grote kraak vond plaats op 17 mei 1944, toen een knokploeg in de drukkerij Hoitsema in Groningen 133.450 bonkaarten afhandig maakte. Badrian zou in het Huis van Bewaring de arrogante SS-er spelen die gevangenen op kwam eisen voor 'overplaatsing'. Die rol had hij vaker gespeeld, en met succes. Maar bij deze actie liep alles van begin af aan mis. Er werd geschoten. Van der Veen kreeg een kogel in zijn rug. Badrian slaagde er nog wel in om hem naar een onderduikadres te brengen, maar daar raakte Van der Veen verlamd. De te hulp geroepen chirurg kon weinig meer doen.

Gerhard Badrian werd op 30 juni 1944 tijdens een vuurgevecht in de Amsterdamse Rubensstraat doodgeschoten, nadat een 'vriendin' hem had verraden. De Sipo (Sicherheitspolizei) beloonde haar met duizend gulden.

De tekst op de gedenksteen luidt:'IN MEMORIAM GERHARD BADRIAN GEBOREN ALS DUITSCHE JOOD EN OP DEZE PLAATS OP VRIJDAG 30 JUNI 1944 ALS STRIJDER VOOR NEERLAND'S
VRIJHEID GESNEUVELD.'

Plattegrond