DovenShoa

Eigenschappen
Kunstenaar Truus Menger-Oversteegen (1923 - 2016) (Meer informatie)
Adres Hortusplantsoen
Wijk Centrum
Materiaal Brons, Graniet
Plaatsingsdatum 2011

Sinds 17 oktober kent de wereld een monument in de openbare ruimte ter nagedachtenis van dove Joodse mensen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gebracht door de nazi’s. Een historisch moment voor de stichting DovenShoa, die er lang voor heeft geijverd om dit mogelijk te maken. En Amsterdam heeft de eer. Het monument staat aan het Hortusplantsoen, op ca. 100 meter van de Dokwerker. Het is geplaatst tegenover de voormalige dovenschool J.C. Amman – de huidige Academie voor Beeldende Vorming – waarvandaan dove Joodse kinderen en hun leerkrachten door de nazi’s zijn weggevoerd. Het monument is in opdracht van DovenShoa gemaakt door Truus Menger, voormalig verzetsstrijdster en maakster van meerdere oorlogsmonumenten in heel Nederland.
De onthulling werd verricht door Anna Vos-van Dam, enige Nederlandse dove overlevende van Auschwitz, en voormalig minister Hedy d’Ancona.
De Koninklijke Kentalis scholengemeenschap Signis heeft het monument geadopteerd. De leerlingen van deze school voor dove en slechthorende leerlingen en leerlingen met spraak- en taalproblemen zullen jaarlijks bij de herdenkingen aanwezig zijn. Vertegenwoordigers van de stichting DovenShoa zijn elk jaar aanwezig bij de herdenking van de Februaristaking.

Plattegrond