Zonder titel

Eigenschappen
Kunstenaar Jan Hendrik Wolkers (1925 - 2007) (Meer informatie)
Adres Zaandijkstraat, Zaanstraat
Wijk Westerpark
Materiaal Hout
Plaatsingsdatum 2010

Aan de Zaanstraat tegenover de Polanenstraat staan twee replica's van beelden van Jan Wolkers, gemaakt van oude Texelse dukdalven.
De twee beelden horen bij de Jan Wolkerstuin. De tuin is een postuum eerbetoon aan de schrijver, beeldend kunstenaar en natuurminnaar Jan Wolkers (1925–2007). De opening op 1 maart 2010 werd verricht door wethouder Marijke Vos en Karina Wolkers, weduwe van de kunstenaar.

Wolkers ontwierp vele monumentale beelden, veelal in glas en staal. In 1977 maakte hij het Spiegelmonument in het Wertheimpark (stadsdeel Centrum), beter bekend als het Auschwitzmonument. Het beeld bestaat uit gebroken spiegels waarin de lucht wordt gereflecteerd. Volgens Wolkers zo ontworpen omdat 'de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is'.
Voor het Oosterpark (stadsdeel Oost) maakte hij in 1992 het Monument voor de Tachtigers. Het beeld van roestvast staal is een eerbetoon aan de Tachtigers. Een groep schrijvers en kunstenaars die in de jaren 80 van de negentiende eeuw een grote rol speelden in de sociale en culturele vernieuwing in Nederland. Zij kwamen regelmatig bijeen in het Willem Witsenhuis op Oosterpark 82, gelegen op de hoogte van het kunstwerk.

De Jan Wolkerstuin, gelegen aan de Polanenstraat, bestaat uit planten, heuvels, water, modder, klimtorens en riet. Deze tuin biedt kinderen de mogelijkheid om de natuur op een speelse manier te ontdekken. Of zoals de schrijver zelf ooit zei: 'Het waterleven is voor een kind fantastisch. Je ziet kinderen altijd langs sloten lopen, salamanders vangen, kikkers, kikkervisjes. Dat is een enorme leerschool.'

Plattegrond