Vaarwel

Eigenschappen
Kunstenaar Godelieve Smulders
Adres Westzaanstraat
Wijk Westerpark
Materiaal Bladgoud, Brons, Graniet
Plaatsingsdatum 2004

Het beeld ‘Vaarwel’ van Smulders (1949) kwam tot stand op initiatief van bewoners uit de Spaarndammerbuurt.
Het beeld refereert aan de plek: de vroegere begraafplaats van de Maria Magdalenakerk. De 19de-eeuwse kerk van architect J.H. Cuypers stond op de hoek van de Spaarndammerstraat en Zaanstraat. De begraafplaats bestreek het gehele terrein tussen de kerk en het huidige plantsoen en was als zodanig in gebruik van 1860 tot 1894. De schrijver Potgieter kreeg hier een grafmonument met een marmeren buste.
Tussen 1907 en 1924 werd het terrein deels geruimd om ruimte te maken voor de woningen tussen Spaarndammerstraat en Westzaanstraat. Uit het resterende deel werden in 1956 de laatste graven geruimd en verhuisde het grafmonument van Potgieter naar het Rijksmuseum. De kerk werd in 1968 gesloopt.

Het beeld van Godelieve Smulders is mede geïnspireerd op de in 1944 in de Westzaanstraat neergestorte Amerikaanse bommenwerper.
Smulders ontwierp een zuil van een reeks kralen van graniet. Ze zegt er zelf over: 'De kralen staan symbool voor de oneindige keten wezens die ontstaan, groeien en wegvliegen. De hoogste kraal is dan ook een vliegtuig, klaar om op te stijgen. Bovenop staat een mensfiguur die onherroepelijk vertrekt maar nog bezig is met afscheid nemen.'

Vaarwel

Plattegrond