De Ring

Eigenschappen
Kunstenaar Ad (Adriaan) Dekkers (1938 - 1974) (Meer informatie)
Adres Spaarndammerdijk, Nieuwe Hemweg, voor Westcord Hotels/Brediusbad
Wijk Westerpark
Materiaal Beton
Plaatsingsdatum 2003

‘De Ring’ is ontworpen voor het vroegere belastingkantoor aan de Mauritskade en daar geplaatst in 1976. Het is het grootste werk van Dekkers. Begin en eindpunt van de ring op de grond sluiten niet recht aan zodat er eigenlijk sprake is van een spiraalvorm. De sculptuur was bedoeld als zuivere cirkel maar werd om financiële en technische redenen opgebouwd uit twintig rechte segmenten, hetgeen het werk een heel eigen karakter geeft. De uitvoering van het werk heeft de op jonge leeftijd overleden kunstenaar niet meer meegemaakt.
Ad Dekkers (1938-1974) maakte naam als kunstenaar in de traditie van Mondriaan. Hij behoorde tot de generatie die de tweede grote stap van de abstracte kunst in Nederland ontwikkelde. Het accent ligt hierbij op een uitgewogen reflectie op vorm, licht, proportie en materiaal. Als geometrisch werkend kunstenaar kan hij in één adem vergeleken worden met onder andere Jan Dibbets, André Volten en Peter Struycken.
In 2003 werd het 165 ton zware beeld - met een diameter van 12 meter - als één geheel verplaatst naar de huidige locatie.

Plattegrond