Monument voor een verzonken stad

Eigenschappen
Kunstenaar Berend Peter (Hogen Esch; 1945 - 2022) (Meer informatie)
Adres Erasmuspark
Wijk Bos en Lommer
Materiaal Beton, Cortenstaal
Plaatsingsdatum 2013

De plastiek met schuine lijnen is in 1981 gemaakt voor het Frederik Hendrikplantsoen in het vroegere stadsdeel Westerpark. Het beeld vormde daar een visueel tegenwicht aan de naar opzij buigende, oude bomen in het plantsoen. De net zichtbare blauwe betonpalen gaven aan dat die buurt in de achttiende en negentiende eeuw op de grens van de stad en het waterrijke polderland lag. Tegelijk symboliseerden ze de onzichtbare heipalen waar Amsterdam op gebouwd is.

Door herinrichting van het Frederik Hendrikplantsoen is de plastiek in 2013 verplaatst naar het Erasmuspark. Hoewel hier de schuine bomen ontbreken is de symboolwaarde van het kunstwerk onveranderd. Een betekenis die terugkomt in de titel ‘Monument voor een verzonken stad’. Het beeld komt binnen het oeuvre van kunstenaar Berend Peter voort uit een serie beelden met de titel 'Dwazen denken te beschermen'. Een tweede staat in de Indische buurt in stadsdeel Oost.

Het beton van het beeld is met een pigment door en door blauw gekleurd. Bij het tweede beeld 'vergat' de aannemer het blauwe pigment toe te voegen, waarna de kunstenaar het beeld dusdanig schilderde dat het vaal-blauw werd. Bij later onderhoud werd zonder navraag naar de oorspronkelijke kleur, het beton zo keihard blauw geschilderd als de kunstenaar niet wilde. Het onderhoud van ‘Monument voor een verzonken stad’ is altijd in overleg met de kunstenaar uitgevoerd. Zoals ook de keuze voor de huidige locatie in het Erasmusperk.

http://www.berendpeter.nl/ontwerpenenopdrachten.html

Monument voor een verzonken stad

Monument voor een verzonken stad

Monument voor een verzonken stad

Monument voor een verzonken stad

Plattegrond