Polaris

Eigenschappen
Kunstenaar Wendela Gevers Deynoot
Adres Van Beuningenstraat, Haarlemmerweg
Wijk Westerpark
Materiaal RVS, Staal
Plaatsingsdatum 1987

De gele boog lijkt de blauwe figuur als een pijl af te schieten naar het Westerpark. Zo verbindt het kunstwerk de buurt en het park met een denkbeeldige lijn over de Haarlemmerweg.
Gevers Deynoot refereert met de titel 'Polaris' aan het woord 'polair', wat staat voor twee tegengestelde werelden. In dit geval de buurt en haar bewoners, en ook de buurt als buurt van huizen en veel steen tegenover het park met groen en veel ruimte.

Wendela Gevers Deynoot (Wassenaar, 1947) vervaardigt voornamelijk objecten voor de openbare ruimte en karakteriseert zichzelf als 'monumentenbouwer'. Ze werkt met metaal, beton en steen.
In 1991 maakte ze een 'Timpaan' voor de renovatie en verbouwing - tot woningen en bedrijfsruimten - van het complex Oranje-Nassau Kazerne aan de Sarphatistraat (Centrum). Op ca. 12 meter hoogte buigen gele pijlen naar beneden en wijzen blauwe pijlen naar de hemel.

In overleg met de kunsenaar is het werk verplaatst langs de Haarlemmerweg in verband met de komst van een speeltuin in de Van Beukingenstraat.

Plattegrond