Dragers van verre

Eigenschappen
Kunstenaars Nelson Carrilho (Meer informatie)
Adres Westerpark
Wijk Westerpark
Materiaal Brons
Plaatsingsdatum 1989

De bronsplastiek ‘Dragers van verre’ is een monument voor de multiculturele samenleving. Het kwam tot stand uit een buurtinitiatief.
Nelson Carrilho - geboren op Curaçao - was destijds bekend als maker van het monument voor Kerwin Duinmeijer in het Vondelpark (1984). Kerwin Duinmeijer was het eerste bekende slachtoffer van zinloos geweld en werd in Nederland een symbool in de strijd tegen het racisme. ‘Moeder Rots’ is de titel van het beeld in het Vondelpark naar het Antilliaanse begrip ‘Mama Baranka’ (baranka = rots), als uitdrukking voor de kracht van zwarte vrouwen.

Over ‘Dragers van verre’ schrijft de kunstenaar: ‘Laat ons erbij stil staan dat elk mens, waar hij of zij ook vandaan komt of naar toe gaat, zijn culturele rijkdom heeft meegenomen en uitdraagt. Opdat wij te allen tijde zijn schoonheid mogen ervaren.’
De twee figuren met hun lasten op de hoofden verbeelden het vreedzaam samenwonen van verschillende rassen en culturen. Het symbool van een boven het hoofd gedragen last komt uit de Afrikaanse cultuur.
In 2005 stond ‘Dragers van verre’ op de tentoonstelling Den Haag Sculptuur. Deze tentoonstelling aan het Lange Voorhout stond dat jaar in het teken van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix.

Dragers van verre