Berlage-monument

Eigenschappen
Kunstenaar Hildo (Hildebrand Lucien) Krop (1884 - 1970) (Meer informatie)
Adres Victorieplein
Wijk Rivierenbuurt
Materiaal Betonplaat, Hardsteen
Plaatsingsdatum 1966

Hendrik Pertus Berlage (1856-1934) was in zijn tijd een baanbrekend architect. Bekende gebouwen van zijn hand zijn de Beurs aan het Damrak, het gemeente museum in Den Haag en het jachtslot Sint Hubertus in het park Hoge Veluwe. Als stedenbouwkundig ontwerper verbindt Berlage zijn naam aan het Plan-Zuid, waar de Rivierenbuurt deel van uit maakt.
Door ziekte van Krop duurde het tien jaar eer het beeld kon worden onthuld. Bij de onthulling sprak Burgemeester van Hall van "waarderende gedachten voor twee belangrijke Amsterdammers" (Krop en Berlage). Krop was inmiddels 80 jaar toen het beeld gereed kwam en leverde daarmee een zware fysieke prestatie.

Hildo Krop werd in 1884 geboren als bakkerszoon in Steenwijk. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij zijn vader in het bakkersvak zou opvolgen. Echter, tot spijt van zijn ouders nam hij vanaf 1906 beeldhouwlessen in Parijs en Amsterdam.
Vanaf 1912 raakte krop betrokken bij de Amsterdamse nieuwbouwprojecten. Met architect Kramer werkte hij aan het Scheepvaarthuis in Amsterdam (Prins Hendrikkade).
In 1916 werd hij door de wethouder publieke werken tot stadsbeeldhouwer benoemd. Hij kwam in dienst van de gemeente Amsterdam. In de twintiger en dertiger jaren leverde hij een enorme productie aan sculpturen en gevelversieringen.
Krop was politiek geëngageerd; hij begaf zich in communistische kringen en reisde in 1932 naar de Sovjet-Unie. In de oorlog werd zijn dienstbetrekking bij de gemeente onderbroken; hij was geen lid van de cultuurkamer en werd actief in het verzet.
Krop werkte letterlijk tot aan zijn dood door. Hij werd op zijn atelier getroffen door een hartaanval en overleed op 20 augustus 1970. Krop ligt begraven op de begraafplaats Zorgvlied.

Berlage-monument

Berlage-monument

Berlage-monument

Plattegrond