Ambitie

Eigenschappen
Kunstenaar Hannis Schilperoort
Adres Jacob Catskade, De Wittenkade
Wijk Westerpark
Plaatsingsdatum 2006

'Langs de Kostverlorenvaart
zag ik het schip Ambitie varen...'

Bij de oplevering van de nieuwbouw aan Jacob Cats- en De Wittenkade in 1997 lieten de bewoners glasplaten graveren met gedichten van Nederlandse dichters. De platen zijn aan de relingen langs de kades geplaatst. In 2006 zijn glasobjecten overgedragen aan en hersteld door stadsdeel Westerpark.
De dichtregels aan de Jacob Catskade - vanaf de punt in noordelijke richting - zijn achtereenvolgens van Martinus Nijhoff met 'Awater', Tom van Deel, Ida Gerhardt, Laurens van der Zee, Jan Campert en Guus Luijters.
In de dwarsstraat aan muur hoek Korte De Wittenstraat/De Wittenstraat: Willem Hussem.
Langs De Wittenkade - vanaf de Korte De Wittenstraat in zuidelijke richting - staan de regels van Chr. J. van Geel, Jules Deelder, Martinus Nijhoff met 'De Moeder de vrouw' en Herman de Coninck.
En in de dwarsstraat aan muur bij De Wittenkade 275: Tsjêbbe Hettinga.

Tevens is het 'Lichtgedicht Ambitie' toegevoegd met een dichtregel van F. Starik. Dit object is vervaardigd naar ontwerp van Hannis Schilperoort (1940) en is bevestigd aan het gemaalhuis voor water en riolering. In het ontwerp zijn zonnecellen geïntegreerd die de ledverlichting voeden.
'Het schip Ambitie' is een binnenvaartschip dat regelmatig door de Kostverlorenvaart voer - voer, want het is al langer niet meer waargenomen. Feitelijk de derde generatie van Ambitie-schepen, dat wil zeggen: bij vervanging van een schip kreeg de opvolger de naam van zijn voorganger.

Ambitie

Plattegrond