Oude familienamen

Eigenschappen
Kunstenaar Baukje Trenning
Adres Van Beuningenstraat
Wijk Westerpark
Plaatsingsdatum 2005

Ontwerper Baukje Trenning (Amsterdam, 1969) maakte in opdracht van Ymere een kunsttoepassing voor nieuwbouwcomplex De Mokumer in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Architect Machiel Spaan van M3H ontwierp in samenwerking met Mark Tuerlings van Buro de Binnenstad de nieuwbouw.
Trennings idee is gebaseerd op de geschiedenis van de plek. In het Gemeentearchief achterhaalde zij de namen van de eerste bewoners die in 1912 de woningen betrokken die negentig jaar later werden gesloopt. Hun achternamen zijn geplaatst in de betonnen vensterbanken (raamdorpels).

Trenning gebruikte een stevige en eenvoudige letter, die goed leesbaar is. De schreefloze letters zijn in kapitalen uitgevoerd. De letters zijn op de rand van de vensterbanken geplaatst en zijn aan de voorzijde dieper in het beton verzonken. Vanaf de begane grond kijkt de voorbijganger op de letters. Naarmate de vensterbanken hoger in de gevel geplaatst zijn, kijkt hij tegen de binnenkant van de letters aan en ziet een kartelige rand die aansluit bij de kenmerken van de raamdorpels en lateien uit de wijk. Door de neerslag van regenwater ontstaat aan de voorkant van de dorpels een streepjespatroon.

Oude familienamen

Oude familienamen

Oude familienamen

Oude familienamen

Oude familienamen

Plattegrond