Doe iets

Eigenschappen
Kunstenaar Serge Verheugen
Adres Wibautstraat, Metrostation
Wijk Weesperzijde
Materiaal Verlichting
Plaatsingsdatum 2011

DOE IETS
Dit kunstwerk moet passanten aanzetten tot (positieve) actie. Dat kan variëren van het realiseren van je dromen tot het groeten van je buurvrouw, zo lijkt Serge Verheugen te willen zeggen. Het werk heeft hopelijk een positieve weerslag op het humeur van de duizenden voorbijgangers die hier elke dag passeren.

De metalen hoekprofielen waaruit DOE IETS is opgebouwd zijn ontworpen om flexibel en veelzijdig stellages en frames van te maken. In 2005 heeft de kunstenaar dit materiaal hergebruikt om de letters te vormen van de ‘DOEIDOEI-machine’. Dit was een bewegend kunstwerk dat op Schiphol een half jaar lang het oer-Hollandse DOEI gebaarde naar voorbijgangers. In zo’n 50 talen, gegraveerd in tientallen handen, zwaaide het beeld reizigers uit. De teksten waren op zo’n manier aangebracht, dat ze het publiek aanzetten tot het aanbrengen van commentaren en groeten op de formica handen. Later dat jaar werd het beeld gerecycled en uitgebreid tot de oproep ‘DOE IETS’, een nieuw kunstwerk voor de Westergasfabriek. Daar stond het als toegangspoort voor een vergaderruimte, om bezoekers en gebruikers aan te sporen, naast veel te praten vooral ook wat te DOEN. Woorden maar ook daden.

Nu is dit kunstwerk een positieve aansporing voor alle passanten op de Wibautstraat. Het kwam hier dankzij de vereende inspanningen van o.a. ProRail, stadsdeel Oost, projectbureau Wibaut aan de Amstel en Serge Verheugen. In de avond wordt het kunstwerk aangelicht. Verheugen maakte ook werk op de stations aan weerszijden: Amsterdam Amstel en Muiderpoort.

 

Doe iets

Doe iets

Plattegrond