Monument politiehond 'Albert'

Eigenschappen
Kunstenaar
Adres Oosterpark, In het gazon naast de kiosk.
Wijk Oosterpark
Materiaal Graniet
Plaatsingsdatum 1924

Speurhond

De Tervuerense herder Albert (1916-1923), ofwel ‘Ab’ of ‘Appie’, was de hond van brigadier J. Water. De hond had speurderskwaliteiten en werd soms ingezet bij politie-onderzoeken, dankzij de hond werd en aantal zaken opgelost. Een voorbeeld is de moord op de directeur van de zuivelfabriek te St. Oedenrode.

De roofmoord op de directeur van de zuivelfabriek

In 1919 werd de directeur met opengesneden keel naast zijn opengebroken brandkast gevonden. De man had zich niet zonder slag of stoot overgegeven, er waren sporen van een gevecht. Een doek met bloed en een stuk scheermes lagen naast het lichaam. Getuigen hadden twee mannen op de stoomtram naar den Bosch zien stappen en één van de twee was aan handen en gezicht gewond. De twee werden in Amsterdam opgepakt, maar ontkenden betrokkenheid.

Speurhond Albert werd ingezet. De hoeden van de verdachten werden neergelegd tussen een aantal andere hoeden en petten. Albert kreeg het stuk scheermes te ruiken en moest toen proberen een match te vinden met een van de hoofddeksels. Feilloos pakte hij uit de hoop de hoed van de verdachte.

Door het succes van Appie en andere particuliere honden, werd in 1921 een hondenbrigade opgericht in Amsterdam.

Hondentrouw

De Tervuerense herder staat bekend om zijn aanhankelijkheid en Albert was geen uitzondering. In 1923 moest brigadier Water opgenomen worden in het ziekenhuis. Albert kreeg het te kwaad en kauwde op een zakdoek van zijn baas, slikte hem in en stierf.

Op de plek in het Oosterpark waar de brigadier voor het eerst trainde met zijn hond, is een gedenkteken opgericht. Uit de Provinciale NH Courant van 11 juni 1924:

De dood van den politiehond Albert, die in Maart het vorig jaar, toen zijn meester, de beambte Water, in het Burgerziekenhuis te Amsterdam verpleegd werd van heimwee stierf, was aanleiding, dat een commissie pogingen in het werk stelde, om een blijvend gedenkteeken voor het ongetwijfeld intelligente dier op te richten. Het kostte heel wat moeite een fonds bijeen te brengen aldus de ‘Tel’, daar verschillende eigenaars van honden niet al te scheutig bleken te zijn. Tenslotte kwam het er toch van en Zaterdagmiddag had in een stil hoekje van het Oosterpark de onthulling van een gedenkteeken plaats. Dit plekje is achter de melk- en limonadekiosk gelegen en hier is het, dat Albert voor het eerst door zijn baas in het speuren werd geoefend.

Op de sokkel van het gedenkteken, onderaan, staat gebeiteld:

“De Zuil” Leidschepl.14

De Zuil is waarschijnlijk de steenhouwerij waar de sokkel, of misschien een heel nieuw monument, gemaakt is. De sokkel was oorspronkelijk anders (zie de krantenfoto van de onthulling).

Met dank aan www.buiteninbeeld.nl 

 

Monument politiehond 'Albert'

Monument politiehond 'Albert'

Monument politiehond 'Albert'

Monument politiehond 'Albert'

Monument politiehond 'Albert'

Plattegrond