Flowers

Eigenschappen
Kunstenaar Karel (Christaan Karel) Appel (1921 - 2006) (Meer informatie)
Adres Oosterspoorplein, naast plantsoen
Wijk Polderweggebied
Materiaal Brons, Graniet
Plaatsingsdatum 2002

Beeldend kunstenaar Karel Appel, werd geboren in de Dapperstraat. Dit beeld markeert zijn jonge levensjaren in Dapperbuurt. Van oorsprong bestond het beeld uit een stel oude houten planken met metalen bloembladeren. Een stijl die typerend was voor de beeldhouwwerken van Appel.

De bronzen 'Flowers' dateert uit 1991 en werd eerder geëxposeerd in Den Haag en op diverse plaatsen in Italië. In 2002 vond het eindelijk zijn vaste plek in de Dapperbuurt.

Appel is vooral bekend door zijn lidmaatschap bij de CoBrA-beweging (1948-1951). Een groep kunstenaars uit Kopenhagen, Brussel en Amsterdam, waartoe ook de Nederlanders Constant en Corneille behoorden. De beweging bestond maar kort, maar heeft wel een grote indruk achtergelaten op de kunstwereld. De CoBrA kunstenaars maakten hun werk spontaan. Ze werden geïnspireerd door kunst zoals kinderen en psychiatrisch patiënten deze maken: vrij en ongedwongen. In hun visie bestonden er geen grenzen in de kunst. Kunst en leven vormden een geheel.

Appel is tijdens zijn leven vaak bespot. Het algemene publiek maar ook veel collega kunstenaars, namen zijn ‘rommelkunst’ niet serieus. Zijn eigen uitspraak ‘Ik rotzooi maar wat an’ hielp hier niet bij. Toch wordt Appel nu gezien als een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de twintigste eeuw. Zijn werk is opgenomen in diverse internationale (museum)collecties. Ook is er een stichting opgericht die zich bezighoudt met het erfgoed van Appel, de Karel Appel Foundation in Amsterdam.

www.karelappelfoundation.com

Flowers

Flowers

Flowers

Flowers

Plattegrond