Sisyfusgemaal

Eigenschappen
Kunstenaar Erick de Lyon
Adres Zwarte Pad, Bij Theehuis De Akermolen
Wijk Osdorp
Materiaal Beton
Plaatsingsdatum 1995

Als een oneindige beweging voert het Sisyfusgemaal water af naar de zee, om via de wolken weer als regen terug te keren in de polder. Het kunstwerk verwijst naar het Grieks mythologische verhaal van Sisyphus. Ook in dat verhaal is sprake van een nooit eindigende beweging.

Met de komst van de laatste woonwijken in de Akerpolder, veranderde de waterhuishouding in het gebied. In opdracht van het voormalige stadsdeel Osdorp, ontwierp Erick de Lyon dit uiterst functionele kunstwerk. Het Sisyfusgemaal voert het water af naar de zee. Tegelijkertijd refereert het kunstwerk aan de drooglegging van de polder. Doordat de bovenkant van het gemaal zich op dezelfde hoogte bevindt als de Haarlemmerringvaart en de onderkant in de Akerpolder staat, ervaart de bezoeker het niveauverschil tussen het waterpeil in de ringvaart en de polder.

Sisyphos werd door de goden veroordeeld een rots een berg op te duwen. Hij zou hier eeuwig over doen, want iedere keer als hij bijna boven was, rolde de steen weer naar beneden. 

Sisyfusgemaal

Plattegrond