Articulate

Eigenschappen
Kunstenaar Bert (Hubertus Josephus Antoinette) van Loo (1946 - 2016) (Meer informatie)
Adres Science Park 500, Bij gebouw F
Wijk Science Park
Materiaal Glas, Hardsteen
Plaatsingsdatum 1993

Kunstwerk Articulate verplaatst naar Amsterdam Science Park

Op het grasveld voor het voormalig Ontleedkundig Laboratorium en later het Zoölogisch Museum aan de Mauritskade stond het kunstwerk Articulate van de overleden kunstenaar Bert van Loo. Hij maakte een werk dat in verband stond met de onderzoeken bij het instituut. Een transparante sculptuur op een granieten sokkel met vijf grillige glasplaten als kweekglaasjes waarop microscopische vergrotingen van krab-achtigen zijn afgebeeld.

Het beeld 'Articulate' uit 1993 (ook bekend als de Vijf Wolken) markeerde voor van Loo de terugkeer naar transparant en licht werk. “Hij had toen een nieuw atelier betrokken op een superlichte plek aan de Oostelijke Handelskade. Voordien modelleerde Bert herkenbare vormen en reliëfs voor zijn glas- en bronssculpturen. In de jaren tachtig 'schilderde' hij met glas in zijn atelier (voorheen koninklijke paardenstal) in een achterpand aan de Lauriergracht in zijn geliefde Amsterdam. Daar onderzocht hij hoe hij met diverse materialen en technieken kleur, beweging en betekenis in zijn beelden kon brengen. Dit resulteerde in minder toegankelijk en voornamelijk donker werk. Na 1993 tot aan zijn dood in 2016 is licht in zijn werk aanwezig gebleven”, aldus zijn vrouw Wietske van Loo-Rijpma.

Op de oude plek van het kunstwerk komt een hotel met een restaurant, brasserie en ondergrondse parkeergarage. Hierdoor verdween de thematische link van het kunstwerk met zijn locatie. De nieuwe plek is op het Amsterdam Science Park: een uniek ecosysteem waar onderwijs, onderzoek en ondernemen samenkomen. In de verschillende labs, van de faculteit van de UvA, maar ook de NWO instituten en talloze bedrijven die hier gevestigd zijn, wordt veel met microscopen gewerkt. In de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) vindt men een oude elektronenmicroscoop . Hier zijn betekenis en locatie van het kunstwerk opnieuw verbonden.

Articulate

Plattegrond