Groeiend Monument Bijlmerramp

Eigenschappen
Kunstenaar Herman Hertzberger
Adres Nellesteinpad
Wijk Bijlmermeer
Plaatsingsdatum 1996

De Stichting Beheer ‘Het Groeiend Monument’ houdt zich bezig met het beheer en onderhoud van het monument dat is opgericht ter nagedachtenis van de vliegramp in de Bijlmermeer.

De herinrichting van het door de ramp getroffen gebied bestaat uit vijf verschillende onderdelen. Het omvat naast de eigenlijke gedenkplaats – met ‘de boom die alles zag’ - ook de ruimte in de directe omgeving van de boom. Samen vormen ze het Groeiend Monument.

De boom die alles zag
Rond de boom die de ramp overleefde groeide spontaan een ontmoetingsplek voor betrokkenen bij de vliegramp. Mensen kwamen rond ‘de boom die alles zag ’bij elkaar om hun dierbaren te gedenken. Zij legden bloemen, foto’s en herinneringen bij de boom. Nog steeds is de boom het hart van het Monument. Het geheel is omlijst door een muur waarin herdenkingsteksten en herinneringen een plaats kunnen krijgen.

Het mozaïektapijt
Rond ‘de boom die alles zag’ ligt een enorm veelkleurig mozaïektapijt gemaakt van stoeptegels met een mozaïek erin. Op steenworp afstand van de rampplek werd een werkplaats ingericht, waar iedereen die dat wilde de gelegenheid kreeg een mozaïek te maken. Zodat iedereen een eigen kunstwerkje kon maken om van iemand afscheid te nemen, of om de herinnering aan de ramp te verwerken. Normaal worden stoeptegels gebruikt om overheen te lopen maar deze tegels zijn bedoeld om stil te staan bij wat hier gebeurd is. In de periode augustus 1995 tot juli 1996 kwamen bijna tweeduizend mensen naar de werkplaats: nabestaanden, buurtbewoners, schoolkinderen, leerkrachten, journalisten, politici en hulpverleners maakten een mozaïektegel. De bijna tweeduizend kleine mozaïeken zijn verbonden in het monument, als blijvende herinnering aan de vliegramp. Het idee om de plek van de ramp tot een plek van ons allemaal te maken is van Akelei Hertzberger. Zij was initiator en vormgever van het mozaïektapijt. De organisatie was in handen van Jolanda van de Graaf.

De plattegrondafdruk
De omtrek van het verdwenen gebouw is in het Monument zichtbaar gemaakt met de plattegrondafdruk. De ruimte die op deze wijze is ontstaan symboliseert de leegte en het verlies dat achterbleef na de ramp. Het inslagpunt van het vliegtuig wordt gemarkeerd door een kleine fontein.

De promenade
De promenade bestaat uit een lang recht pad dat het hele gebied doorkruist. Het verbindt de plek rond ‘de boom die alles zag’ en de plattegrondafdruk van het vernielde gebouw met elkaar. Tevens vormt de promenade een verbinding met de omgeving buiten het monument. De promenade wordt geflankeerd door bomen, die ooit op Amsterdamse Museumplein stonden. Door de bomen te doneren wilde het Stadsdeel Zuid de betrokkenheid van de hele stad Amsterdam met de vliegramp tot uitdrukking brengen.

De bloementuin
Het gebied tussen de promenade en de plattegrondafdruk van het vernielde gebouw biedt plaats aan een bloementuin waarin bloemen uit verschillende windstreken kunnen groeien. De bloemen zijn een teken van nieuw leven.

 

Groeiend Monument Bijlmerramp

Groeiend Monument Bijlmerramp

Groeiend Monument Bijlmerramp

Groeiend Monument Bijlmerramp

Groeiend Monument Bijlmerramp

Groeiend Monument Bijlmerramp

Groeiend Monument Bijlmerramp

Plattegrond