Future Past Glory

Eigenschappen
Kunstenaars Liet (Frederike Cornelia) Heringa (1966 - ) (Meer informatie)
Maarten van Kalsbeek (1962 - ) (Meer informatie)
Adres Beatrixpark
Wijk Beatrixpark
Materiaal RVS
Plaatsingsdatum 2018

Future past Glory staat in het Beatrixpark. In 2013 vierde het Beatrixpark haar 75e verjaardag. Ter gelegenheid van dit jubileum besloot het stadsdeel een kunstwerk te laten vervaardigen waarmee Jakoba Mulder, de ontwerper van het park, werd geëerd.

Het kunstenaarsduo Heringa/van Kalsbeek kreeg de opdracht voor het kunstwerk. Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek werken al sinds de jaren negentig als duo en maken sculpturen. Hoewel die er op afstand uitzien als grote exotische planten, zijn ze opgebouwd uit alles behalve natuurlijke materialen. Zo verwerken ze Japanse beeldjes, afgietsels van bloemen en zelfs stukken strijkplank of fietsframes in hun kunstwerken. Voor Future Past Glory maakten ze gebruik van elementen uit Mulders plattegronden en ontwerpen. Als veren of bladstructuren werden ze verwerkt in een ‘tooi’.

Dit kunstwerk maakt deel uit van twee Kunstroutes. Het Ommetje Zuidas is te vinden op de pagina Kunstroutes op deze site. Hieronder staat de link naar de Kunstroute Zuid.  

Kunstroute Zuid

In 2013 vierde het Beatrixpark haar 75e verjaardag. Ter gelegenheid van dit jubileum besloot het stadsdeel een kunstwerk te laten vervaardigen waarmee Jakoba Mulder, de ontwerper van het park, werd geëerd. Mulder, voor velen een nog onbekende stedenbouwkundige en landschapsarchitect, was met de bekendere Cornelis van Eesteren de drijvende kracht achter het Algemeen Uitbreidingsplan (1934) voor het zuiden en westen van de stad. Met architect Aldo van Eyck werkte ze aan meer dan 700 speelplekken waarmee de stad leefbaarder werd. Ook was ze verantwoordelijk voor diverse parken en het Boschplan, voor de aanleg van het Amsterdamse Bos.

Het kunstenaarsduo Heringa/van Kalsbeek kreeg opdracht voor het maken van dit kunstwerk. Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek werken al sinds de jaren negentig als duo en maken sculpturen. Hoewel die er op afstand uitzien als grote exotische planten, zijn ze opgebouwd uit alles behalve natuurlijke materialen. Zo verwerken ze Japanse beeldjes, afgietsels van bloemen en zelfs stukken strijkplank of fietsframes in hun kunstwerken. Voor Future Past Glory maakten ze gebruik van elementen uit Mulders plattegronden en ontwerpen. Als veren of bladstructuren werden ze verwerkt in een ‘tooi’.

De Vereniging Vrienden van het Beatrixpark omarmde het plan van het stadsdeel en het bestuur van de Vereniging was actief betrokken bij het project. Anne-Mariken Raukema, voorzitter van het bestuur, vertelt in de podcast over deze pionier en het bijzondere kunstwerk.

Luister naar het verhaal achter deze schildering via deze link of onderstaande QR-code:

Future Past Glory

Future Past Glory

Future Past Glory

Future Past Glory

Future Past Glory

Future Past Glory

Future Past Glory

Future Past Glory

Plattegrond