Virtual Fountains

Eigenschappen
Kunstenaar Femke Schaap
Adres Europaplein 99
Wijk Scheldebuurt-West
Plaatsingsdatum 2022

Lichtkunstwerk Virtual Fountains bestaat uit drie beeldengroepen die verspreid in het kleine park tegenover de RAI staan. Elke beeldengroep heeft een andere naam: Bron, Waterval en Fontein. Overdag zijn de witte blokken deels te gebruiken als zitplekken; alleen de golfpatronen op de achterzijden doen aan water denken. Maar zodra het donker wordt, komt het kunstwerk met lichtprojecties tot leven. Geprojecteerd water stroomt, borrelt, spat op en valt neer op de blokken, zonder geluid. Op elke beeldengroep zijn andere waterfilms te zien, opnames van rivieren en zeeen in Europa. De projecties wisselen regelmatig.

Water speelt een belangrijke rol in de laaggelegen Rivierenbuurt. Niet alleen in de straatnamen, maar ook omdat de buurt is gebouwd op drooggemaakt land. Onder dit  plantsoen is een grote waterberging gemaakt voor overtollig regenwater. Het kunstwerk geeft dat water opnieuw bovengronds de ruimte, met projecties van zijn schittering en kracht.

Kunstenaar Femke Schaap staat bekend om haar ruimtelijke video-installaties waarin ze film en animaties projecteert op in contour gesneden vormen. Ze is een van de voorlopers in het gebruik van het innovatieve medium “videomapping”. Het gaat Femke Schaap vooral om de ruimtelijke ervaring die de kijker met het bewegende beeld kan hebben. De strijd tussen de werkelijkheid en virtualiteit is in het werk zichtbaar en dat levert een bijzondere ervaring op.

Voorgeschiedenis

Virtual Fountains heeft een lange voorgeschiedenis. In 2008 werd het ontwerp Westland Wells van Femke Schaap door de gemeente uitgekozen voor realisatie op het Theophile de Bockplantsoen in Zuid. Het is op deze locatie echter nooit tot realisatie gekomen na bezwaren van omwonenden in 2014. Deze waren vooral gebaseerd op mogelijke overlast door de lichtprojecties. Uit lichtonderzoek bleek dat dit ongegrond was. Toch besloot de gemeente om -gezien de weerstand- het werk elders te plaatsen. Het werk is in 2022 na 14 jaar gerealiseerd, met een nieuwe naam op een andere locatie.                                                                            Over de totstandkoming is veel geschreven. Dat ging vooral over het spanningsveld bij kunst in de openbare ruimte, tussen de gemeente, de kunstenaar en de omwonenden. Tijdens de opening heeft kunstcriticus Jeroen Boomgaard hierover op uitnodiging van stadsdeel Zuid een prikkelende toespraak gehouden: https://stadscuratorium.nl/toespraak-jeroen-boomgaard-bij-opening-virtual-fountains/

Meer informatie: http://femkeschaap.nl

www.virtualfountains.nl

https://www.parool.nl/kunst-media/omstreden-videokunstwerk-westland-wells-krijgt-nu-een-plek-op-het-europaplein~b770c247/

Kunstroute Zuid

Het kunstwerk Virtual Fountains van Femke Schaap transformeert wanneer de zon onder gaat. Overdag zie je drie groepen van blokken wit marmer en terrazzo, maar zo gauw het donker is wordt stromend water geluidloos geprojecteerd op de blokken. Zodra de zon opkomt, stoppen de projecties weer. De projecties zijn vertraagde en geschaalde beelden van water afkomstig uit de Europese rivieren die samenkomen in Amsterdam. De beeldengroepen hebben de namen Waterval, Bron en Fontein. Er zijn steeds andere projecties van water te zien.

Schaap geeft een virtuele weergave van de werkelijkheid die zich ongemerkt ook onder onze voeten afspeelt.  De steeds heftiger wordende regenbuien teisteren de Rivierenbuurt door haar lage ligging. Onder het plantsoen waar het kunstwerk staat, is een enorm reservoir aangelegd. Deze bak van 700 vierkante meter is gemaakt om regenwater op te vangen. Vervolgens kan het water rustig de bodem in stromen zonder dat de riolering overstroomt. Het kunstwerk heeft zo een bijzondere relatie met wat er op deze plek onder de grond gebeurt.

Claudia Linders, architect, kunstenaar en voorzitter van het Stadscuratorium Amsterdam, vertelt meer over deze waterkunstwerken waar je in kan lopen zonder nat te worden. Met Cathelijne Blok spreekt ze over de kunstwerken boven én onder de grond.

Luister naar het verhaal achter deze schildering via deze link

Virtual Fountains

Virtual Fountains

Virtual Fountains

Virtual Fountains

Plattegrond