Pendulum

Eigenschappen
Kunstenaar Gijs (Johannes Carolus Alphonsus Maria) Assmann (1966 - ) (Meer informatie)
Adres Domenico Scarlattilaan 6
Wijk Zuidas
Materiaal Gepolijst RVS
Plaatsingsdatum 2020

 Het 9 meter hoge kunstwerk ‘Pendulum’ staat voor het hoofdkantoor van de Europees Medicijn Agentschap (EMA) aan de Zuidas. De in roestvrijstaal gegoten vloeiende cirkelvormige lijn lijkt te stromen en te zweven. Het spiegelend gepolijste oppervlak weerspiegelt de kleuren en vormen van de omgeving.

 ‘Pendulum’ is gemaakt in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp van ‘Pendulum’ was het visualiseren van de dynamische en veelzijdige identiteit van farmaceutisch toezichthouder EMA. Om dit te bereiken, verwijst Gijs Assmann naar moleculaire structuren, zoals enzym- of eiwitstructuren. Eiwitten spelen een belangrijke rol in de vele complexe processen in het menselijk lichaam en in de ontwikkeling van medicijnen. De kunstenaar heeft deze natuurlijke structuren op een speelse en associatieve manier toegepast in zijn ontwerp.  

 Als beeldhouwer is Gijs Assmann geïnteresseerd in de invloed van zwaartekracht en de manier waarop een beeld ‘in balans’ is. ‘Pendulum’ suggereert dynamiek en beweging, maar is tegelijk verstild en ondanks tegengestelde krachten volledig in evenwicht.

 

Meer informatie

http://www.gijsassmann.com/publication/pendulum

De publicatiePendulum’ (2020 Gijs Assmann ISBN/EAN 978-90-9034123-1) vertelt over de wording van het beeld ‘Pendulum’ voor het Europees Medicijn Agentschap. Gijs Frieling en Gijs Assmann schreven de tekst. Het boek is vormgegeven door Roel Klaverstijn, met foto’s van Friso Keuris.

Kunstroute Zuid 

Een 54 meter lang enzym staat pontificaal voor het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gebouwd op de Zuidas. Kunstenaar Gijs Assman liet zich voor het enorm grote object inspireren door een microscopisch klein organisme. Tegelijkertijd heeft hij de transparantie die het bureau als toezichthouder wil uitstralen laten terugkomen in het werk.

Volgens de percentageregeling moest een gedeelte van de bouwkosten gebruikt worden voor de productie van een nieuw kunstwerk. Er werd een wedstrijd uitgeschreven om een kunstenaar te vinden en Gijs Assmann kwam als winnaar uit de bus.

Tijdens het ontwerpproces ging hij uitgebreid in gesprek met het personeel van het EMA. Hij stelde vijf denkrichtingen voor die uiteindelijk leidden tot 18 schetsontwerpen. Een kunstcommissie koos unaniem voor het ontwerp Pendulum.

Het kunstwerk bestaat uit een hoogglanzend RVS buis van 54 meter lang die slingerend door zichzelf heen beweegt. Het werk is 9 meter hoog en weegt 9000 kilo.

In deze podcast gaat kunstenaar Gijs Assman in gesprek met Cathelijne Blok en vertelt hij hoe je een microscopisch klein natuurlijk fenomeen opblaast tot een enorm kunstwerk.

LET OP: Het terrein rondom het EMA is publiek toegankelijk, maar het is niet toegestaan om daar foto’s te nemen.

Luister naar het verhaal achter deze schildering via deze link of onderstaande QR-code:

Pendulum

Pendulum

Pendulum

Plattegrond